Kesän viimeinen viikonloppu & Road Trip




Sinne se meni - kesä. Viimeinen kesäviikonloppu pitikin hyödyntää tehokkaasti, joten päätettiin heittää pienimuotoinen road trip. Jotenkin tää kesä ihan vaan hupeni käsiin kouluhommissa, töissä, yhteen muuttaessa ja kämppää rempatessa sekä sisustaessa, eikä yhtään kunnollista road tripiä ollut saanut aikaiseksi aiemmin. Mutta tuli sitä kuitenkin nautittua kesästä ja hillittömistä helteistä - parista eri kivasta hommasta pitänee vielä kirjoitella erikseen ja kaivella kuvat arkistoista.

Mutta siis - menneeseen viikonloppuun. Mua on jo pidemmän aikaa kutkutellut käydä Fiskarsin kylässä, joten päätettiin suunnata road trip Uudenmaan seuduille. Hanko kiinnosteli myös kovasti, joten majoitusta etsinkin niiltä suunnilta ja sopiva löytyi pienestä Bromarvin satamasta. Varattiin majoitus parisen viikkoa sitten ja muuta suunnitelmiapa ei sitten sen kummemmin tarvitukaan. Tankkiin bensaa ja menoksi.

Pari päivää ennen reissua somessa tuli vastaan "Suomen hipsterein kylä" - Mathildedahl. Hoksasin, että se osui sopivasti meidän reitille, joten olihan siellä nyt pakko pyörähtää! Kyseessä oli siis Mathildedahlin ruukki, jossa tätä nykyä toimii hotelli, kahviloita, puoteja sekä museo. Meidän visitti Matildassa oli hyvin nopea - pyörähdys museossa, muutamissa puodeissa ja kahvit paikallisen kahvilan terassilla. Napattiin vielä illan evääksi paikallisen panimon oluita sekä Fiskarsin Kuura Ciderin siideriä ja matka voi jatkua.



Kello oli tuossa vaiheessa jo sen verran, että joudettiin Bromarviin, jotta saisi illan ihan vaan nauttia ja löhöillä. Kyseessä on siis sympaattinen Raaseporissa sijaitseva vierasvenesatama, jossa oli kahvila-ravintola sekä muutama pikku "hökkeli" majoitusta varten. Kiva, aittamainen fiilis ja ihan älyttömän hyvin nukutti! Illasta oli mukava fiilistellä aaltojen loisketta ja sirkkojen sirinää. En ole edes Turkissa asuessani kuullut kaskassirkkojenkaan pitävän moista meteliä, kuin mitä bromarvilaiset sirkat piti.

Aamulla heräiltiin paikalliseen markkinahumuun. "Aitan" alakerrassa kävi kova ruotsinkielinen puheen sorina, kun käytiin kauppaa paikallisista tuotteista - oli kalaa, lihaa, vihanneksia ja käsitöitä. Viikottainen "Sommar Torg" oli pieni, mutta sitäkin enemmän siinä oli fiilistä. Napattiin kahvilasta aamukahvit ja availtiin terassilla merituulessa silmiä, jotta jaksaisi pitkän päivän turisteilla. Siitä sitten kamat pikkuhiljaa kyytiin ja nokka kohti Hankoa.



Hangossa suunnattiin heti ensimmäiseksi vesitornille, josta näki koko kaupungin keskustan ja hieman pidemmällekin. Sieltä käsin olikin sitten hyvä katsella, että mihin kannattaisi seuraavaksi suunnista. Päätimme lähteä rantaa kohti ja huviloita ihastelemaan. Käyskenneltiin "huvilakatua" pitkin Hangon Casinolle ja pitihän ne Hangon perinteiset uimakopitkin käydä kuvaamassa. Huviloista ei tullut juurikaan otettua kuvia, mutta olihan ne nättejä!

Koko kaupungissa oli vähän seistahtunut, Samin sanojen mukaan "odottava" tunnelma. Oli lauantai, mutta tuntui jokseenkin sunnuntailta. Tässä tapauksessa ehkä ihan syystäkin, sillä kaupungissa järkättiin Hangonpäivien tapahtumaa. Itseä ehkä vähän harmittaakin, ettei voinut jäädä pidemmäksi aikaa - ainakin kuvista päätellen lauantai-illan Muinaistulien yö olisi ollut ainutlaatuinen kokemus. Ensi kerralla Hankoon siis piknikalusta, eväät ja reilusti aikaa. Ihanan söpö ja kompakti kaupunki!



Käytiin vielä Hangon Bulevardilla kävelemässä ja lounastettiin nopsaan ennen kuin matka jatkui seuraavaan paikkaan eli Fiskarsin kylään, jota kohtaan itsellä ainakin oli tämän reissun suhteen suurimmat odotukset.

Ja olihan sekin ihan mahottoman nätti ja viihtyisä paikka! Käyskenneltiin rauhassa joen vartta pitkin aluksi ylä-Fiskarsin suuntaan, jossa sijaitsee mm. Fiskarsin museo sekä Fiskarsin Panimon ja Ägräs Distilleryn tilat. Museossa ei tällä kertaa tullut käytyä, sillä enemmän kiinnosti oluset sekä paikallinen gin. Maistelemaan ei kuitenkaan jääty, vaan pyörähdettiin katselemassa tilukset lähinnä. Aika unelma paikka tulla esimerkiksi firman porukalla tai polttariporukalla hieman tutustumaan panimoon tai tislaamoon ja maistelemaan paikallisia tuotteita. Ägräsin tislaamon yhteydessä oli myös kiva baari, jossa varmasti saisi aikaa kulumaan pidempäänkin.



Me kuitenkin jatkettiin matkaa takaisin Fiskarsin kylän "alaosaan", jossa sijaitsee mm. vanha mylly, tornikellorakennus sekä vanha paloasema. Tuntui lähinnä, että olisi siirtynyt ajassa roimasti taaksepäin. Kylä on yllättävän vireä noinkin pieneksi ja tavallaan myös syrjäiseksi kyläksi - alueella on useita puoteja, ravintoloita, kahviloita ja majoitusvaihtoehtoja. Vanhat rakennukset ovat saaneet uuden elämän uusien käyttötarkoitusten myötä, mutta kuitenkin historiaa kunnioittaen. Jylhät lehtipuut, historialliset rakennukset ja joki saivat aikaan sen, että sitä vallan unohti olevansa Suomessa.



Fiskarsista lähtiessä laitettiin navigaattoriin osoitteeksi Jyväskylä ja suunnattiin nokka kohti kotia. Muutaman kilometrin päästä näin kuitenkin tienvarsikyltin, joka viittasi Mustion linnan olevan meidän matkan varrella. En ollut kuullutkaan kyseisestä paikasta ja äkkiä googlettelemaan, josko siellä olisi jotain nähtävää. Ja ai että oliko! Kuvat puhukoon puolestaan...



Kyseessä on siis Raaseporissa sijaitseva 1700-luvun lopulla rakennettu kartano, joka toimi noihin aikoihin ruukinpatruunan kotina, mutta tätä nykyä paikalla sijaitsee hotelli sekä museo. Tien toiselta puolelta löytyy myös Mustion kirkko.

Kartanoa ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista, johon on istutettu useita Suomessa epätavallisia puulajeja. Sen vuoksi täällä, jos missä, tuntee olevansa jossain aivan muualla kuin Suomessa. Erikoisten puulajien lisäksi puistossa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia - vanhoja portteja ja patsaita, huvimajoja, rakkaudensilta sekä tallit, jotka toimivat nykyään kokous- ja juhlatiloina. Parasta aikaa meidän leikkiessä turistia, joku onnellinen pariskunta juhlisti siellä häitään. Eipä paljoa romanttisempaa miljöötä voisi kyllä Suomessa järjestettäville häille kuvitella. 



Itse museossa ei tullut käytyä, sillä se ei ollut enää tuohon aikaan lauantaina auki. Myöskään päärakennuksesta en ottanut ilmeisesti yhtään kuvaa - joissain kuvissa keltainen päärakennus tosin vilahtaa taustalla. Olin niin mesmeroitunut itse puistosta ja kaikista pienistä yksityiskohdista siellä, että kartano jäi omalla kohdallani täysin sivuseikaksi.

Suu loksahteli vähän väliä ammolleen ja oli todellakin vaikea uskoa olevansa Suomessa. Huomattavasti enemmän aikaa rauhalliseen käyskentelyyn olisi kyllä tarvinnut, jotta olisi voinut kunnolla tutkailla aluetta. Nyt käpöttelimme puiston polun suhteellisen verkkaasti läpi ja nopeasti takaisin autolle, jotta ei olisi kotiinpaluu mennyt ihan yömyöhään. Mutta kylläpä kannatti poiketa muutama sata metriä reitiltä Mustion linnan nähdäkseen - lähtisin vähän kauempaakin ihan varta vasten viettämään kaunista kesäpäivää tuonne!



Kaiken kaikkiaan antoisa pikku road trip. Tuli vilkaistua hieman historiaan ja erityisesti ruukkikulttuuriin, nautittiin "eksoottinen" yö meren äärellä ja välillä paettiin ainakin mielessä ihan muihin maihin. 

Todella kauniita ja historialtaan mielenkiintoisia paikkoja on Suomi pullollaan ja välillä kannattaa ottaa laput silmiltä ja poiketa reitiltä, ettei tällaiset helmet jää näkemättä!


Short & Sharp:

Last weekend was officially this summer's last weekend and we decided to take a little one-night getaway and headed to Southern Finland. Once again it was amazing to notice that even though Finland is such a tiny country, you can still find places that you find pretty exotic and totally different from your home town. So many interesting cities and villages - and they all have their own, unique history. Gotta love this little country of ours!

No comments