Eräjormailua




Tai jonkinlainen urbaani eräjorma. Okei, no ei nyt ehken ihan eräjorma, ei edes eräpirjo. Mutta huomattavasti enemmän on tullut nautittua luonnosta viimeisen kuukauden aikana. Liekö sitten noilla toukokuun mahtavilla keleillä jotain osuutta asiaan - mene ja tiedä - mutta siis minä olen raahannut itseni useaan kertaan täysin vapaaehtoisesti luontoon.

Tein myös parhaimman ostoksen piiiitkään aikaan ja ostin retkiriippumaton. Ehkä parasta mitä voi näin kauniilla kesäkeleillä tehdä - hammock mukaan ja roikkumaan. Olen nyt testaillut Jyväskylässä erinäisiä paikkoja, missä on kiva loikoilla ja tietysti myös mökin rannasta löytyy kahden koivupuun välistä paras paikka moiseen rötväämiseen.



Toukokuun lämpimien kelien aikaan tuli pakottava tarve lähteä ulos ja luontoon. Jyväskylä on edelleenkin minulle suhteellisen vieras paikka, joten ihan täytyi googlettaa itsensä kuuhun, jotta löysin luontopolut. Pari viikkoa sitten otinkin yhden päivän aikana missioksi kiertää niistä pari - Haukanniemen sekä Muuratsalon luontopolut.

Haukanniemi on ihan Jyväskylän keskustan kupeessa ja vitsi, miten kiva paikka onkin! Sieltä löytyi monta hyvää paikkaa hammockille, joten varmasti menen vielä monen monta kertaa. Haukanniemessä unohtaa, että on niinkin lähellä kaupungin keskustaa. Ainoastaan toisinaan rantapolulta saattaa pilkahdella Laajavuoren hyppytorni tai Viitaniemen Viitatorni, mutta muutoin tuntuu kuin olisi jossain pienessä maalaiskylässä pellon laitaa kulkemassa. Tosi ihana ja rauhoittava paikka!

Muuratsalon / Paljaspään luontopolusta luin muista blogeista, joissa sitä kehuttiin muun muassa Keski-Suomen Koliksi. Noh, pitihän sinnekin lähteä rämpimään, vaikka kaupunki ei enää ylläpidäkään luontopolkua. Ja voi moro, miten kaverin kanssa rämmittiin. Kierrettiin ja eksyttiin polulta, rämmittiin vähän lisää, eikä paikallisen asukkaan piirtämän kartan avullakaan löydetty Paljaspäätä. Kaveri luovutti parin tunnin rämpimisen jälkeen, mutta minä ajattelin vielä testata yhtä polkua ja kappas - sieltähän se Paljaspää löytyi. Ei tosin ollut ihan sitä mitä odotin, joten tuskin tulee lähdettyä uudelleen.




Pariin otteeseen on myös tullut loikoiltua Viitaniemessä, sinne on aina niin helppo mennä vaikka illasta hengailemaan. Viime kesänäkin tuli lukemattomia kertoja käytyä piknikillä Viitaniemessä. Se tuo itselle myös paljon lapsuusmuistoja mieleen, kun mummon luota hilpaistiin usein Tuomiojärven rantaan uimaan.

Ja tietysti, mökillä sielu lepää parhaiten ja unohtuu arjen murheet. Sain mun huussiprojektinkin valmiiksi, mutta yhtään järkevää kuvaa siitä ei taida olla.. tuli kuitenkin viihtyisä upgreidattu huussi. Käytiin ennen Budapestin reissua viettämässä yksi yö mökillä ja tuli testattua ekaa kertaa äidin mökille hommaamaa sähkösavustinta, nam! Yö itsessään oli melko tuskanen, koska itikat. Ai että, niitä muuten riitti. Kumpikaan ei nukuttu puolta tuntia enempää yön aikana ja lopulta päädyttiin aamulla nukkumaan autoon ja hammockiin, että sai edes vähän unta. Uskomattoman äkäsiä itikoita, voin kertoa!

Mutta pointtina siis se, että luonnosta saa yllättävän paljon voimaa - onhan sitä kuullut toitotettavan, mutta nyt vasta itsekin sen todennut. Ja vielä kun keli on kohdallaan, niin mikäs noita luontopolkuja tallustaessa. Mun missiona on ainakin kiertää mahdollisimman monta Jyväskylän alueen luontopolkua tänä kesänä.


Short & Sharp:

I've been enjoying the nature quite much lately. Bought a hammock and I think that's one of the best shoppings I've made in a looong time - will bring me lots of happiness, I guess.

No comments